Matematiikan oppimisvaikeuksien tukeminen 5. - 6. luokilla Varga–Neményi -menetelmän avulla, Joensuu

Starttid: 2023-04-20 09:15
Sluttid: 2023-04-21 15:00
Anmälningen öppnas: 2023-01-16 13:00
Anmälningen stängs: 2023-04-14 16:00
Ämne: Undervisning
Format: Närtillfälle
Landskap: Hela Finland
Ort: Joensuu
Arrangör: Itä-Suomen aluehalllintovirasto

Matematiikan oppimisvaikeuksien tukeminen 5. - 6. luokilla Varga–Neményi -menetelmän avulla

Aika

20.–21.4.2023, (1. pv klo 9.15–15.30 ja 2. pv klo 9:00–15)

Paikka

Ortodoksinen Kulttuurikeskus Elias, Alasali

Kauppakatu 44, Joensuu (Ravintola Usva)

 Tapahtuman kuvaus

Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa jo vuonna 2019 aloitettua vuosittaisten Varga–Neményi -koulutusten järjestämistä. Tämän koulutuksen perustana on Varga–Neményi -menetelmä, joka on uuden opetussuunnitelman ytimessä. Koulutuksen tavoitteena on antaa käytännön esimerkkejä matematiikan oppimisvaikeuksien havaitsemiseksi ja monipuolisia keinoja oppimisen solmukohtien avaamiseksi. Tämä matematiikkakoulutus on ollut suosittua, joten jos haluat mukaan koulutukseen, kannattaa ilmoittautua ajoissa.

Opetussuunnitelmassa on ensimmäistä kertaa mainittu erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksesta, jolloin näiden oppilaiden tukeminen on määritelty normitasolla. Tämä velvoittaa siis jokaista matematiikkaa opettavaa opettajaa.

Kohderyhmä ja maksut

Koulutus on suunnattu erityisopettajille, erityisluokanopettajille, luokanopettajille, resurssiopettajille ja opettajatyöpareille. Koulutuksesta on erityisesti hyötyä osallistujille, jotka ovat käyneet vähintään Varga–Neményi -menetelmän pitkän koulutuksen, mutta päivään voi osallistua ilman aikaisempaa VaNe-kokemusta ja näin saada sekä menetelmään ensituntumaa, että kokonaiskuva matematiikan erityisopetuksesta.

Koulutus on osallistujille maksuton. Osallistujat huolehtivat itse mahdollisista matka-, majoitus- ja ruokailukustannuksista. Itä-Suomen aluehallintovirasto tarjoaa koulutuksen alussa kaikille (maksuttomat) tervetulokahvit sekä suolaisen kahvileivän.

Koulutuksen sisältö

Perehdytään matematiikan oppimisen keskeisimpiin sisältöihin erityisopetuksen näkökulmasta vuosiluokilla 5 - 6.

Sisältöinä ovat murto- ja desimaaliluvun käsitteet ja keskeisimmät laskutoimitukset, kertolasku allekkain, jakolaskun käsite ja keskeisimpiä laskutoimituksia, kymmenellä ja sadalla kertominen ja jakaminen ennen prosentin käsitettä, keskeisimmät mittayksiköt kokemuksellisesti ja
mittayksiköiden ankkuroiminen.

Kouluttaja

Anni Lampinen, valtakunnallisen Varga–Neményi -ry:n toiminnanjohtaja, Varga–Neményi -menetelmäkouluttaja, KM, toiminut konsultoivana opettajana Espoossa

Koulutuksessa Anni antaa opettajille tietoa mm. matematiikan oppimisen solmukohdista ja työkaluja siihen, miten tukea myös isompia oppilaita matematiikan haasteissa.

Majoitus

Joensuun kaupungissa on paljon erilaisia hotelleja ja majoitusvaihtoehtoja yöpymistä varten > Voit katsoa esimerkiksi tästä linkistä Joensuun majoitusvaihtoehtoja.

Ruokailu

Lähiosallistujilla on mahdollisuus lounastaa omakustanteisesti ravintola Usvassa (entinen ravintola Elias; sijaitsee koulutuspaikan yhteydessä):

Salaattibuffa 9,50 €, keittolounas 10 €, noutopöytälounas 11 €. Lounas sisältää ruokajuomat,  salaatin, leivät, levitteet, kahvin/teen ja jälkiruoan.

Ei tarvita etukäteisvarausta.
Myös iltapäiväkahvimahdollisuus on omakustanteisesti ravintola Usvassa.

Ilmoittautuminen

14.4.2023 mennessä alla olevan ilmoittaudu-linkin kautta.

Koulutukseen otetaan enintään 50 henkeä (ilmoittautumisjärjestyksessä).

Ilmoittautumisen yhteydessä annettuja tietoja voit hyvin muuttaa jälkeenpäin; esim. voit tarvittaessa perua osallistumisesi (teethän sen kuitenkin riittävän ajoissa, jotta mahdolliset jonotuslistalla olijat pääsevät tilallesi).

> Saat heti ilmoittautumisesi jälkeen vahvistusmeilin: säilytä meili; meilin alla on linkki "muokkaa tietojasi", josta pääset tarvittaessa muuttamaan osallistumistietojasi.

* * *

Vastuuhenkilö ja lisätiedon antaja

Kari Lehtola, opetustoimen ylitarkastaja, Itä-Suomen aluehallintovirasto, [email protected]  p. 0295 016 917