Idea Tuukka-Ilari Lapilta:

Tapa 1

Sanna kävi hammaslääkärissä. Hammaslääkäri kiroili hoitaessaan Sannan hampaita. Sannalle tuli paha mieli hammaslääkärin käytöksestä. 

Sanna ei halua, että muut joutuvat kuuntelemaan kiroilua hammaslääkärin vastaanotolla. 

Sanna voi tehdä muistutuksen hammaslääkärin esihenkilölle. Muistutuksessa Sannan tulee kuvata, miten hammaslääkäri hänen mielestään toimi väärin. 

Hammaslääkärin esihenkilö vastaa Sannan tekemään muistutukseen kuukauden sisällä. Esihenkilö sanoo hammaslääkärille, ettei kiroileminen ole hyväksyttävää vastaanotolla.

Nyt hammaslääkäri muistaa jatkossa potilaita hoitaessaan, että omaan kielenkäyttöön on syytä kiinnittää huomiota. 


Tapa 2

Sanna on lääkärin vastaanotolla. Lääkäri ei kuuntele, mitä Sanna puhuu, vaan kirjoittaa suoraan kipulääkereseptin ja sairaslomaa Sannalle. Sitten Sanna lähetetään kotiin, vaikka hänen alkuperäinen vaivansa on hoitamatta.

Sanna suuttuu. Sanna haluaa, että lääkäri kuuntelisi, mitä hänellä on sanottavana. Sanna päättää kannella Valviralle, koska hänen mielestään lääkäriltä pitäisi ottaa ammattioikeudet pois. 

Aikaa kuluu, ja kantelu saapuu Valviraan. Valvirassa huomataan, ettei asia ole sellainen, joita he yleensä käsittelevät. Asia päätetään lähettää aluehallintovirastoon, koska se käsittelee terveydenhuollossa tapahtuvia kaltoinkohteluita.

Aikaa kuluu, kun Sannan kantelu siirretään ensin AVIn kirjaamosta ratkaisujonoon. AVIssa ylitarkastaja huomaa, että asiasta ei ole tehty muistutusta. Ylitarkastaja lähettää kantelun muistutussiirtona takaisin lääkärin esihenkilölle. 

Aikaa kuluu, lääkäri lähtee kesälomalle. 

Pitkän ajan kuluttua lääkäri palaa lomaltaan ja iso pino papereita odottaa häntä työpaikalla. Aikaa kuluu. Lääkärin esihenkilö tulee juttelemaan ja pyytää selvitystä Sannan hoidosta. Lääkäri virkistää muistiaan ja kirjoittaa pahoittelunsa Sannalle.

Esihenkilö antaa tiukan ohjeistuksen lääkärille, että potilaita pitää kuunnella. Tämän jälkeen esihenkilö ja lääkäri kirjoittavat muistutusvastauksen Sannalle.
Vastauksessa he pahoittelevat huonoa kohtelua ja selvittävät, milloin Sanna pääsisi uudestaan vastaanotolle hoitamaan vaivaansa. 

Aikaa on kuitenkin kulunut jo niin paljon, että Sannan jalka on tippunut pois. 

Nyt Sannaa harmittaa, ettei tehnyt asiassa muistutusta. Muistutuksen tekemällä Sanna olisi saanut vastauksensa kuukaudessa ja jalkakin saattaisi olla vielä paikoillaan.