Blogikirjoitukset

Vihreän siirtymän hankkeilla nopeutettu käsittely Itä-Suomen aluehallintovirastossa – ensimmäinen ympäristölupa myönnetty

Julkaisupäivä 25.9.2024 17.32 Blogit

Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt etusijan viidelle vihreää siirtymää edistävän hankkeen ympäristölupahakemukselle vuosina 2023-2024. Pyyntöjä päästä ympäristö- tai vesitalouslupahakemusten etusijamenettelyyn on tullut yhteensä seitsemän. Kaikki etusijan saaneista hankkeista koskevat biometaanin tuotantoa anaerobisessa mädätysprosessissa. Näistä yhdelle, eläinsuojan ja biokaasulaitoksen toiminnalle Tohmajärven kunnassa, on jo myönnetty ympäristölupa alle 10 kuukaudessa. 

Tietyt vihreää siirtymää edistävät hankkeet voivat saada aluehallintoviraston lupakäsittelyssä etusijan vuodesta 2023 vuoteen 2026. Etusijalle pääsyn tarkoituksena on mahdollistaa lupahakemuksen tavanomaista nopeampi käsittely aluehallintovirastossa. Tällä hetkellä vireillä on neljä etusijan saanutta Suomen Lantakaasu Oy:n lupahakemusta:

Suurimmassa toimintakokonaisuudessa Kiuruvedellä on tarkoitus tuottaa omalla biokaasun tuotannolla ja muiden satelliittilaitoksina toimivien biokaasulaitosten kaasutoimitusten avulla nesteytettyä biometaania liikennepolttoaineeksi vuodessa 150 GWh. Muistutuksia näihin hakemuksiin on jätetty toistaiseksi niukasti.

Kaikissa hankkeissa Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut ennakkoneuvontaa kerran tai useammin ennen lupahakemusten vireille tuloa. Ennakkoneuvonnalla pyritään varmistamaan, että hakemuksen sisältö täyttää ympäristönsuojelulainsäädännön edellytykset, ja että hakemuksen ripeä käsittely aluehallintovirastossa siten mahdollistuisi. Kokemusten mukaan ennakkoneuvonnalla on onnistuttu parantamaan ympäristöllisten tekijöiden tunnistamista hakemuksissa, mutta hakemuksen täydennyksiltä ei ole kuitenkaan vältytty. 

Aluehallintovirasto käsittelee etusijan saaneiden hankkeiden lupa-asiat mahdollisimman joutuisasti. Hankkeita edistetään nopeutetusti lupakäsittelyn kaikissa vaiheissa. Aluehallintoviraston tavoitteena on käsitellä kaikkien etusijan saaneiden hankkeiden lupa-asiat alle 12 kuukaudessa, mutta mahdollisuuksien mukaan pyritään huomattavasti nopeampaan käsittelyyn. 

Etusija lupahakemuksien käsittelyssä annetaan sellaisille ympäristönsuojelu- ja vesiasioiden käsittelystä aluehallintovirastoissa annetun lain (898/2009) hankeluettelossa oleville vihreää siirtymää edistäville hankkeille, joiden toiminnassa on otettu huomioon ei merkittävää haittaa -periaate (DNSH). Lupamenettely ja lupaharkinta eivät muutoin poikkea tavanomaisesta.

Lisää tietoa etusijamenettelystä

Yhteyshenkilö
Johanna Ahonen
johtaja, ympäristöluvat
[email protected]
 

suomi ympäristölupa