Kuljetusajoneuvojen desinfiointi

Monet tarttuvat eläintaudit leviävät maasta toiseen helposti eläinkuljetusten mukana. Myös ajoneuvot, jotka ovat käyneet ulkomailla eläintiloilla, voivat kuljettaa taudinaiheuttajia esimerkiksi sisätiloissaan tai renkaissaan. Tämän vuoksi kuljetusautot pitää puhdistaa ja desinfioida Suomessa. Niitä voi käyttää Suomessa eläinten kuljetukseen vasta desinfioinnin jälkeen. 

Desinfiointivaatimus koskee ajoneuvoja, jotka kuljettavat nautoja, lampaita, vuohia, sikoja tai siipikarjaa. 

Ohjeita

Kun eläimiä kuljetetaan Suomesta ulkomaille

Kuljetusajoneuvot, joilla kuljetetaan eläimiä Suomesta ulkomaille, täytyy puhdistaa ja desinfioida hyväksytyssä desinfiointipaikassa sekä Suomessa ennen lastaamista että Suomeen paluun jälkeen ennen uutta eläinten kuljetusta.

Jos kuljetusajoneuvolla kuljetetaan eläimiä lastin purkamisen jälkeen Suomessa tai pois Suomesta, se täytyy puhdistaa ja desinfioida hyväksytyssä desinfiointipaikassa ennen uutta lastausta.

Kun eläimiä kuljetetaan Suomeen ulkomailta

Kuljetusajoneuvot, joilla kuljetetaan eläimiä Suomeen ulkomailta, täytyy puhdistaa ja desinfioida lähtömaan hyväksytyssä desinfiointipaikassa ennen lastaamista. 

Jos kuljetusajoneuvolla kuljetetaan eläimiä lastin purkamisen jälkeen Suomessa tai pois Suomesta, se täytyy puhdistaa ja desinfioida hyväksytyssä desinfiointipaikassa ennen uutta lastausta. 

Kuljetusajoneuvojen, jotka saapuvat Suomeen tyhjinä, täytyy olla puhdistettu ja desinfioitu hyväksytyssä desinfiointipaikassa ennen Suomeen saapumista tai ne on puhdistettava ja desinfioitava Suomessa hyväksytyssä desinfiointipaikassa ennen lastausta.

Kuitenkin Venäjältä, Valko-Venäjältä, Ukrainasta tai Moldovasta saapuvat kuljetusautot täytyy aina olla desinfioitu jo Suomeen saapuessa. Tulli tarkastaa rajalla, että autot ovat puhtaita ja niillä on todistus suoritetusta desinfioinnista.

Desinfiointipaikan täytyy olla aluehallintoviraston hyväksymä.

Voimme hyväksyä sellaisen paikan, jossa 

 • on huolehdittu, että eläintautien aiheuttajat eivät pääse leviämään paikan ulkopuolelle 
 • jätevesien ja jätteiden oikeaoppisella käsittelyllä pyritään ehkäisemään taudinaiheuttajien leviäminen
 • ajoneuvot pestään ja desinfioidaan tehokkaasti.

Jos haluat suorittaa kuljetusautojen desinfiointeja hyväksytysti, hae hyväksyntää meiltä aluehallintovirastosta. 

Ilmoita vapaamuotoisessa hakemuksessa: 

 • omat sekä desinfiointipaikan yhteystiedot
  • nimi
  • osoite
  • puhelinnumero
  • sähköpostiosoite
  • Y-tunnus
 • kuvaus paikan toiminnasta
 • selvitys, miten toiminnassasi estät eläintautien leviämisen.

Lähetä hakemus oman alueesi aluehallintoviraston kirjaamoon. Löydät linkin kirjaamoidemme yhteystietoihin tämän sivun lopusta.

Muista ilmoittaa meille, jos toiminnassasi tapahtuu muutoksia. 

Kunnaneläinlääkäri voi tehdä tarkastuksen desinfiointipaikkaasi. Tällöin hän varmistaa, että toimit hakemuksessa mainitsemallasi tavalla ja noudatat ehtoja, jotka hyväksymispäätöksessä on annettu.

Hyväksyntäpäätöksen maksu riippuu päätöksen tekemiseen käytetystä ajasta. 

Kirjaamoiden yhteystiedot

Lakilinkit